Erve Kiekebos

Sinds mei 2022 zijn Jaap Fris en Niels Moshagen de boeren van Erve Kiekebos. Toekomstboeren die de landbouw van na de transitie nú vorm gaan geven in Empe. Schaalverkleining en diversiteit van activiteiten maakt dit mogelijk. Ze hebben zich de afgelopen jaren helemaal gecommitteerd aan de regeneratieve landbouw en hebben onwijs veel zin in het uitrollen van de plannen.

De komende jaren groeit Erve Kiekebos langzaam maar zeker steeds verder op de ruim 18 hectare grond. Een boerderij waar alles draait om het leven in de grond en erboven. Lekker boeren in harmonie met de natuur. En met allerlei leuke activiteiten waarbij zij mensen uitnodigen om betrokken te raken bij de producten, de natuur, het land en elkaar.

Concreet betekent dat dat straks de buren en mensen uit de omliggende dorpjes en steden wekelijks kunnen genieten van groentepakketten (en hopelijk later ook fruit en eieren) van hun eigen boerderij. Iedereen is welkom om een handje te helpen bij het verbouwen van voedsel en het onderhouden van het landschap. En het is de bedoeling dat de gemeenschap mede-eigenaar wordt van de boerderij.

Hun droom is een boerderij voor de toekomst, lekker kleinschalig en gevarieerd. Een plek waar mens, dier en plant gezellig samenleven, nu en voor altijd. En het past natuurlijk perfect bij de omgeving en de sfeer van de streek.

Erve Kiekebos is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor onze geest en onze sociale contacten. Kortom: een regeneratieve gemeenschapsboerderij.

De boerderij bestaat uit allerlei verschillende functies die elkaar in evenwicht houden. Zij telen van alles, van groenten tot noten en van bessen tot fruit. En met verschillende dieren erbij zorgen zij voor een gezonde bodem en florerende gewassen.

Ze geven ook ruimte aan de natuur. Met vijvers, struiken, hagen en natte stukjes land creëren we een thuis voor wilde dieren en planten, en dat draagt allemaal bij aan een gezond ecosysteem. Ze zorgen dat er balans komt tussen productiviteit, diversiteit en de robuustheid van onze gewassen.